Пазарът на злато е изправен пред най-важния си тест в условията

...
Пазарът на злато е изправен пред най-важния си тест в условията
Коментари Харесай

Пазарът на злато пред сериозно изпитание

Пазарът на злато е изправен пред най-важния си тест в изискванията на рецесията от ковид. От мините в Южна Африка, до трезорите под Лондон; от търговците на метали в нюйоркските небостъргачи, до продавачите на монети  по улиците, глобалния пазар на златото е изправен пред невъобразим до момента тест, оповестява Bloomberg.

Пукнатините стартират да си личат от ден на ден и повече. Паниката в международен мащаб поради пандемията и напорът от тласъци на централните банки взриви търсенето на едно от най-сигурните убежища за предпазване на благосъстояние. 

Въпреки че има безусловно хиляди тонове злато в хранилища по целия свят, внезапно се оказва, че е доста по-трудно да се сдобиеш с скъпия метал където и когато ти би трябвало.

„ От предходната седмица маските за лице, средства за стерилизация на ръцете, тоалетни ролки и златните кюлчета имат нещо общо - изчерпват се в миг, в който всеки се пробва да ги купи “, споделя Винсент Ти, управител продажби в Silver Bullion Pte Ltd в Сингапур. “

Причините:

Дори в случай че фирмите, финансовите институции и националните страни се разпадат, на практика неразрушимият метал предлага на вложителите метод да трансфорат активите си в кюлчета с висока стойност, които могат да бъдат скрити под матрака. За институционални вложители като шефове на фондове, златото предлага метод да се защитят против загубите на други места, до момента в който държавните управления разчитат на метала като на универсална валута, която може да обезпечи буфер за националните запаси.

Голяма част от златото в света се съхранява в трезори в Лондон, Швейцария и Ню Йорк. Най-големият индивидуален депозитар е Нюйоркският фед, който държи 497 000 златни кюлчета, подредени в основата на Манхатън. В Лондон, Bank of England в Лондонското Сити има още 400 000 кюлчета, до момента в който други трезори се експлоатират от банки и логистични компании.

Пазарът на злато свързва тези хъбове с мини, разпростиращи се по целия свят и рафинерии, които изкупуват златна руда от миньори, както и скрап и бижута и създават кюлчета и монети с разнообразни размери - каквито са най-търсените форми на златото.

Тази седмица три от най-големите рафинерии, ситуирани в кантона Тичино в Швейцария, бяха принудени да преустановят активност, откакто управляващите подредиха затваряне поради епидемията от COVID-19.

Освен това превозването на злато става все по-трудно, защото всекидневно се транспортира по цялостен свят с търговски полети, множеството от които сега са анулирани. И макар че към момента някои полети се правят, има ограничаване за това какъв брой злато може да се транспортира на всеки аероплан. Това не е поради тежестта му, а поради цената: не е допустимо да получите застраховка за повече от избрана сума в един аероплан. 

Като образец за това по какъв начин нещата се забавят, доставката на съветско злато в чужбина към този момент може да отнеме към седмица, вместо ден, сподели Алексей Зайцев, началник на звеното за артикули и финансови артикули в банка " Открытие ".

Комбинацията на всички тези фактори основава исторически напън при фючърсите на злато в Ню Йорк. Обикновено вложителите купуват фючърси, без да се тормозят от неналичието на физическото владение на метала, до момента в който банките употребяват фючърси, с цел да хеджират физическото си съществуване на метала.

Ако обаче вложителите задържат фючърсния си контракт до приключване, те ще получат физически метал в характерна форма: едно кюлче от 100 унции или три килобара. Обикновено, в случай че цената на фючърсите на златото в Ню Йорк се увеличи прекалено много над цените на златото другаде по света, банките просто купуват килобари на други места по света и ги трансферират в Ню Йорк. Но спирането на международните вериги за доставки слага този развой под подозрение.

Резултатът е внезапен скок във фючърсните цени, което прави метала в Ню Йорк доста по-скъп от златото в Лондон. Нарастващата разлика раздруса даже търговци ветерани.

Дори минният бранш се разрушава като в Южна Африка е затворена цяла промишленост - невиждана в нейната 150-годишна история на минното дело. Операциите също са спрени или лимитирани на други места, от Аржентина до Канада.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР